top of page
14_12_bold.png

co-art

co-act

antroposen çağında sanat

yaklas_2030.png

“(…) bazı koÅŸullar altında sanat –ki toplumsal gerçekliÄŸi yansıtmakla kalmayıp, toplumu eleÅŸtirir, dolayısıyla onu kurar– toplumdaki hastalıkların teÅŸhisine ve tedavisine elveriÅŸli olur.”

Arnold Hauser,

“Society as the Product of Art”

Ä°nsanın faaliyetleri aracılığıyla Dünya sistemine telafi edilmez biçimde etki ettiÄŸi Antroposen Çağı’nda, sanatın kiÅŸi ve toplumlar üzerindeki dönüÅŸtürücü etkisini yeni baÅŸka bir gözle deÄŸerlendirmemiz önemli. Çünkü sanat, karşımıza sürekli çıkan verilerin, istatistiklerin, raporların ötesinde; karşı karşıya olduÄŸumuz kompleks sorunların altında yatan duyguları ve çeliÅŸkileri görünür kılarak, empati kurmayı kolaylaÅŸtırarak ve insanların kalplerine, zihinlerine, hayal güçlerine dokunarak deÄŸiÅŸime elveriÅŸli ortamı kurabilir.

 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları altında toplanmış karmaşık küresel sorunlarımızın çözümüne yönelik harekete geçmek üzere Eylem Onyılı’ndayız. BaÅŸta Ä°klim krizi [SKA 13] ve etkileri olmak üzere karmaşık küresel sorunlarla mücadele için deÄŸiÅŸim, deÄŸiÅŸim içinse eylem ÅŸart. Bu, kültürümüz ve yaÅŸam kaynaklarımızın tehdit altında olduÄŸu dünyamızda tek saÄŸ kalma stratejimiz.

 

CO-ART CO-ACT proje sürecinde sanat; antroposen çağında eyleme geçmemizi teÅŸvik eden, kolaylaÅŸtıran, ivmelendiren bir güçniteliÄŸiyle ele alınıyor.

 

Üniversite koridorlarında her birimizi farkettirmeden eÄŸitime tabi tutan sanat eserlerinden oluÅŸturulan bu seçki ve beraberinde konuÅŸmalar ve atölyelerle, ortak geleceÄŸimizi ÅŸekillendiren kompleks sorunlara dair aramızda canlı bir diyalog baÅŸlatabilir. kolektif eylem için yeni ortaklaÅŸmalar [SKA 17] ortaya koyabiliriz.

co-art co-act küratöryal ekip:

Özlem Bahadır KaraoÄŸlu, Okan Pala, Barış Çakmakçı, Ceyda Tahan, DoÄŸa Çakmakçı, Sena Özgürcan

​

bottom of page