co-art
co-act
antroposen çağında sanat
Panel ‘Küresel Sorunlarımız için Sanat Ne Yapabilir?’
18 Nisan 2022
İnsanın dünya sistemine telafi edilmez biçimde etki ettiği Antroposen Çağı’nda, sanatın kişi ve toplumlar üzerindeki dönüştürücü etkisini başka bir gözle değerlendirmemiz önemli. Çünkü sanat, sürekli karşımıza çıkan verilerin, istatistiklerin, raporların ötesinde; karşı karşıya olduğumuz kompleks sorunların altında yatan duyguları ve çelişkileri görünür kılarken, empati kurmayı kolaylaştırarak ve insanların kalplerine, zihinlerine, hayal güçlerine dokunarak değişime elverişli ortamı kurabilir.
Küresel sorunlar ortada. Başta iklim krizi olmak üzere bu karmaşık küresel sorunların çözümü için değişim, değişim için ise eylem şart. Çözüm arayışlarına, yaklaş_2030 projesiyle sanat üzerinden kurduğumuz diyalog ve deneyimle katılıyoruz.
UNDP işbirliğiyle gerçekleşen yaklaş_2030 / Co-Art Co-Act proje sürecinde sanat; antroposen çağında eyleme geçmemizi teşvik eden, kolaylaştıran, ivmelendiren bir güç niteliğiyle ele alınıyor.
Konuşmacılar:
Faik Uyanık I UNDP Türkiye
İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okudu. Jean Monnet bursu ile gittiği Belçika’da Leuven Katolik Üniversitesi’nde Avrupa Çalışmaları alanında yüksek lisans yaptı ve AB Bölgesel Kalkınma Politikası üzerine çalıştı. Marmara Üniversitesi’nde Gazetecilik alanında yüksek lisans ve doktora yaptı. Gazetecilik ve yayıncılığa 1992 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı BRT’de başladı. 1997’den itibaren on yıl süre ile NTV’de görev aldı. Üç yılı aşkın bir süre Londra’da BBC Türkçe Servisi’nde görev aldı. 2008’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Sedat Simavi Ödülü’nü kazandı. 2010 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Türkiye’deki İletişim Bölüm Başkanı olarak görev yapıyor. UNDP’nin Avrasya bölgesi iletişim ekibinde de ortaklıklar, etkinlikler ve basınla ilişkileri yönetmiştir.
Hande Paker I Bahçeşehir Üniversitesi
Hande Paker, siyaset sosyolojisi ve politik ekoloji alanlarında çalışıyor. Bu çerçevede sivil toplum ve devlet ilişkileri biçimleri, yerel ve küresel eksende çevre politikaları, kozmopolit vatandaşlık ve bilhassa çevre sorunları ve iklim krizi üzerine araştırmalar gerçekleştirmiştir. Voluntas, Environmental Politics, Theory and Society, Middle Eastern Studies gibi uluslararası dergilerde ve çeşitli kitaplarda makaleleri yayınlanmıştır. Hande Paker McGill Üniversitesi’nde doktora yapmıştır. Yüksek lisans eğitimini McGill Üniversitesi’nde, lisans eğitimini ise Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Halen Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğretim üyesidir.
Melis Cin I Lancaster Üniversitesi
Doçent Dr. Melis Cin Lancaster Üniversitesinde, öğretim üyesi olarak çalışıyor. Çalışmaları feminizm ekseninde, Afrika'da barış eğitimi, katılımcı sanat ve uluslararası kalkınma arasındaki ilişkiye odaklanıyor. Su anda Sanat ve Barış eğitimi alanında Birleşik Krallık Sanat ve Beşeri Araştırma Konseyi ve İngiliz Akademisi tarafından fonlanan çalışmalar yürütüyor.